edDy sYrOl

Saturday, January 15, 2011

contest CINTAI ALAM SEKITAR



lagi-lagi contest... sape2 berminat nak join CLICK SINI





gambar pertama ni aku ambik di sebuah sungai time aku melintas atas jambatan dekat area2 kingfisher kota kinabalu.. nampak sampah tak? (bukan pic aku tu ek)..heheheh

gambar bawah ni kawasan kampung yang damai.. tapi tengok port berkaler merah itu... sedih kan
...


Langkah-langkah menangani pencemaran ALAM SEKITAR:-

1. Guna teknologi moden :- ini utk masalah pencemaran yg agak MEGA sebagai contoh tumpahan minyak di laut. takde alat moden susah la.

2. pendidikan seawal usia kanak2 :- masukkan dalam kurikulum sebagai topik utama.

3. guna barang yg mudah lupus.

4. tingkatkan KITAR SEMULA

5. kuatkuasakan akta sedia ada.

6. perhebatkan KEMPEN yang BERKESAN. bukan kempen sesaje lak...asal ada budget, wat kempan janji kempen jalan.tak leh camtu..

7. sedar diri :- nak sedarkan org lain susah so kite sendiri kene sedar dulu ttg pentingnya menjaga alam sekitar :-)

8. fikirkan matlamat modenisasi tapi yang tidak memusnahkan alam. pasti ada jalan ke arah itu. :-)


p/s:- semuanya KBKK je... harap leh di guna pakai... selamat beramal.. (*_*)

8 comments:

MAPPIAU said...

hehehe yupp setuju dengan langkah2 tersebut, anyway good luck yea :))

eddy syrol said...

tinkyu :)

elis wanie said...

ehem ehem..~~!!

eddy syrol said...

waniiiiii..saya perlukan bantuan anda... neno neno neno

Mohd Fitri said...

untuk teknologi moden tu agak susah. sebab kerajaan kita agak berkira-kira untuk mengeluarkan bajet yang berkaitan dengan alam sekitar. em, semoga berjaya ya. cba tengok pertandingan ni pula

http://gedungrasa.blogspot.com/2011/01/pertandingan-apa-itu-kitar-semula.html

eddy syrol said...

fitri.. tq :)

AMMAR YASIR said...

Terima kasih sebab sudi join contest ni

eddy syrol said...

sama2