edDy sYrOl

Tuesday, November 1, 2011

Eddy Interview Retis: Sudirman pentingkan kasih sayang

Assalamualaikum. bertemu lagi dalam segmen EIR *wah short form kaw sekarang! maaf sebab lama dah tak update segmen ni. segmen ni nak buat entry kena makan masa yang panjang sikit. sebab nak edit bagai. Alhamdulillah, sekaranga da masa sikit sebelum buat keje semula, so ES nak tampilkan seorang personaliti baru.

ES nak tampilkan seorang sudirman untuk anda. bukan penyanyi tau. mari kita ikuti temu bual ES dengan beliau.

1. apakah yanga bg sudir suka dengan blogging?

Sudirman: suka sbb melalui blog macam-macam rasa dan perasaan dapat diluahkan..kalau di dunia sbnr kadang-kadang tidak wujud perasaan untuk memberanikan diri meluah sesuatu so melalui blog apa-apa pn dapat diluahkan..berkisar tentang kehidupan..perasaan...dan sebagainya...sy suka blog sbb dengan blog SAYA MENJADI DIRI SENDIRI DAN SENTIASA BERSIKAP JUJUR..amin

2. sebagai seorang guru, adakah abg sudir merasakan mempunyai masa yang flexible untuk blogging atau abg sudir perlu mencari masa tertentu untuk blogging?

Sudirman: emm..masa tu bila ada rasa nak menaip akan dimulakan lah..tiada masa-masa tertentu untuk membuat entry..bila rasa ingin menulis maka bukak leptop n mengarang semuanya..but..ada satu hal yang saya baisa buat..bila tgh jalan2 tu ada sesuatu yg rasa ingin diluahkan maka sy akan menaipnya di notes iphone selepas tu baru dipindahkan ke blog...itulah masa2 yang sy guna untuk membuat entri

3. soalan yg lebih santai, selain blogging, apa aktiviti masa lapang abg sudir?

Sudirman: byk..saya suka aktiviti yg melibatkan menternak burung..main PSP tu wajib...hihihihi...masa lapang jg byk diabiskan di rumah burung yg sy ternak sendiri..sekarang ni ada 8 jenis burung luar negara yang saya ternak..smua telah mula membiak..ble dikatakan masa cuti tu mmg diabiskan di rumah tu..kadang-kadang juga suka klu pelajar dtg rumah lepak n study sama2 di rumah..masak dan sebagainya..

sudir yang stylo

4. penting tidak followers blog bagi abg sudir?

Sudirman: tidak penting....klu setkat nak daftar follow pastu tak follow pun buat apa..hehehhe..plg penting bagi saya adalah orang-orang yg berkunjung ke blog dan mereka mendapat ispirasi atau motivasi atau dorongan hasil daripada pembacaan tu..tidak kisahlah beribukah yg baca atau pun seorang je baca sekiranya mereka mendapat aspirasi dari penulisan tu..sy da cukup puas..sebab AKU MENULIS BUKAN KERNA NAMA..hehehehe

5. gambarkan diri anda dalam sebaris ayat :)

Sudirman: seorang yang pentingkan kasih sayang dan rela bersendirian andai dirasa perhubungan yang terbina itu tidak membahagikan orang lain...


guru yang aktif

6. blogger biasanya suka melakukan blogwalking (BW), kalau abg sudir sendiri suka BW di blog yang mcm mana?

Sudirman: saya suka melawat blog yang berbentuk motivasi..mcm blog pelangiblogspot...pastu suka juga blog-blog yang ada bercerita pasal pengalaman dan kehidupan diri..mau catat kat sini pun byk giler..but..semua tu ada kat dalam list blog man..tgk je sana...hehehhehe

7. warna kegemaran abg sudir, dan kenapa?

Sudirman: hijau...dan oren..suka hijau sebab warna tenang..suka oren sebab bila nampak oren terus teringatkan seseorang..hehehehe

pemandangan best di sabah

8. siapa inspirasi abg sudir dalam aspek kemerdekaan?

Sudirman: tun Mahathir..sebab dia bijak dan suka berfikir ke depan untuk kemerdekaan diri dan jga negara

9. satu perkara yang org tidak tahu tentang diri anda, boleh share? :)

Sudirman: orang tidak tahu yang sebenarnya saya jenis yang suka mengalah dan jenis yang akan berkorban untuk apa-apa benda atau orang yang saya sayang..selain tu..saya kalau mau sesuatu saya nak kan benda tu cepat..tak suka tunggu2..heheheh

dengan retis

10. akhir sekali, ucapan utk semua followers sudirman abdul rahman juga untuk readers blog Aku&Hidup. silakan.

Sudirman: kepada kawan2 yang ada follow my blog (ada ke??).hehehe..tq sbb melawat blog man...blog yang sebenarnya dibuat unutk diri sendiri dan untuk perkongsian dengan siapa-siapa..andai ada sesuatu yg anda dapat di setiap entry..alhamdulillah..cuma niat asal membuat blog hanya untuk memberi aspirasi dari setiap cerita agar ia menjadi pendorong kepada anda..kepada readers blog aku&hidup..teruskan membaca tanpa jemu...paling penting..buat sesuatu dari HATI...mulakan semuanya dari hati...tq

end... banyak yang dapat kita kongsi dari minda seorang guru bukan? sebab tu lah kita kena hormati guru, sebab guru itu ibarat lampu kalimantang yang menerangi gelapnya malam *pengibaratan yang baru okey!. bertemu lagi kita bersama personaliti lain, di masa akan datang.

p/s : mood raya Qurban (~_~)

7 comments:

AnMB said...

Blogwalking

aslann as said...

mohon abang sudir nyanyikan 1 lagu. :P

kim heeruul said...

segmen interview..leh jd hot pasni..hihii

ABU said...

wah banyak soalan banyak jawapan...
ya, nyanyi satu lagu dulu bah :D

sudirman said...

hahahhaha...jap lagi saya nyanyi satu k...lagu misha omar..hahahhaha...tq semuanya n tq kepada pemilik blog ni sebab interview saya..ala2 retis sekejap..kakakakaka

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

suke bc blog sudir tu..byk sgt kata2 semangat & motivasi dlm penilusan beliau..

ed shokolath said...

bila la interview saya ni??? *smbil tekan button Q kat kaunter* lalalala