edDy sYrOl

Friday, March 18, 2011

makan itu penting



salam alaik..

alohaaa.. tetibe aku rasa nak buat entry pasal makan. atau lebih tepat pasal pentingnya makan. eh sama lah tu kan kan kan... aku percaya ramai lagi antara kita ni yang rasa makan tu tak penting, maksudnya makan ni ikut suka hati je lah. nak makan, makan... rasa tak nak takyah makan. tp ok gak mcm tu cuma doc cakap makan kene ikut jadual. makanya, makan tu penting lah kan...

dulu time aku study aku pernah alami gak yang makan tu tak penting. FYI, aku sangat tak suka breakfast. sebab kalau aku breakfast aku akan sakit perut. dan2 sakit dowh. sebab tu aku rasa breakfast tak perlu. so, since aku sekolah menengah samapi masuk U, memang kerap kali lah aku skip breakfast. yang penting before out, aku kena minum air kosong. itu sahaja bekalan sampai ke tengah hari/sampai kul 10.30 am time kat skolah dulu. sadis tak??? kalau di ikutkan, dalam buku banyak artikel tulis breakfast tu sangat penting sebab pagi adalah waktu paling aktif manusia melakukan aktiviti. any activities. dek disebabkan aktif tu lah breakfast kene yang berat sikit. so aliran dia ialah breakfast berat2, lunch so so je , dinner makan paling ringan atau toksah makan bagi yang diet. diet? ape tuh? takde dalam kamus hidup aku pon...
bila dah masuk trining industry, baru aku start belajar nak makan breakfast. sebab time tu ada member dan akak2 kat opis tu yang mmg asyik ajak je breakfast. mula2 memang aku takleh la juga. lama2 dah ok dah till now. cara dia mudah, kita kena buat kajian lah apa benda time breakfast yang akan menyebabkan kita sakit perut, so bila cth kita mkn mee hoon goreng kita sakit perut. esok makan lagi benda sama sama gak sakit, so skip mee hoon ganti ngan menu lain. samapilah kita jumpa dengan makanan yang serasi dengan kita.

lunch dan dinner sama gak lah. memang makan ni penting derr. tak makan otak takkan berfungsi dengan baik. tak makan minda takkan dapat bekerja dengan efektif. dari makanan juga lah menentukan usus kita baik or tak so pilih makanan yang betul. mcm mana? sila gunakan pakcik google yew.

so aku nak ucapkan selamat menjamu selera buat semua.

p/s :- ini bukan berdasarkan fakta kajian, cuma berdasarkan fakta pengalaman peribadi.

11 comments:

Ed said...

betul kate2 awak.. saya pun sering tak breakfast, sbb bangun trus kejar2 gi ofis.. binasa sel2 otak kalau dibebankan pagi2 tanpe bekalan tenaga..

Tapi satu saya nak utarakan.. walaupun jumpe makanan yg tak bikin kita sakit perut, tak semestinye makanan itu sesuai utk breakfast atau sihat dimakan.. Walaupun tak sakit perut, badan sebenarnye menahan berpanjangan je bende2 tak berzat yg kita sumbat dlm mulut.. So jomlah makan makanan2 yg berzat :)

Pirate said...

bfast bg energy.Tp kalu dh biasa x bfast ok jer. Cuma bila kerap bfast berat2 tiap2 pg... kalu x mkn mmg akan rs x bermaya....

eddy syrol said...

ed : betol2..cuma yg hal sakit perut tu ikut pengalaman saya... hehehe.. cara nak buasakan ambik breakfast bg yg takleh ambik breakfast sbb sakit perut..bila dah ok dgn breakfast boleh lah amalkan makanan berzat secara perlahan lahan :)

pirate : kan kan kan

DanieL AdiE said...

Wah..header baru...cool..

Sgt2 suke mkn...! best!

eddy syrol said...

cool ek? thx adie... tak leh lawan header adie lagi cool...

jom makan!

hawiz said...

erm..mkn?..huhu...

eddy syrol said...

hawiz apsal? ko pun kene mkn bnyak sbb ko pun kurus cam aku :P

Ezay Hadry said...

skip bfast tabiat tak sihat wey..sume orang tau..tapi still gak aku skip..hahahaha..malas nk makan pagi ni..student plak save budget makan pagi terus ke lunch..save uhhh

eddy syrol said...

takpe ezay, janji tak mengganggu kesihatan takpe r... makan kul 11 trus lunch ok gaks..hehehe

Raji berkata said...

hohoho taw xpe kan? ;D
kena biasakan dlu baru boleh ok
aku dlu pun sama sekolah asrama so pagi2 tuh memang jarang lah pergi dining hall.. sebab kalau sarapan alamatnya pagi tuh akan pergi tandas je lah
aish

eddy syrol said...

aku ada satu lagi cara, buat org2 yg masih takleh bfast sbb akan sakit perut..apa kata sebelum mandi bfast dulu. takpe lah awal2 korban masa sikit. so bila dah bfast sakit perut kan.. so dah bfast leh la mandi g toilet kan...