edDy sYrOl

Sunday, July 17, 2011

exam gomen lagi

bertepatan dengan tarikh 16 julai 2011, aku duduk exam jawatan gomen under SPA. jawatan ape?rasanya semua sedia maklum sbb exam ni serentak satu malaysia... aku datang agak lewat (walaupun tak le lewat pun, cuma ramai je yg dtg awal), then akak pengawas tu suh aku duduk kat bilik 3. ada dua kerusi kosong kat bilik tu, then aku pilih duk kat belakang sebab yg satu lagi hampir2 nak depan. duk blakang kan best, leh tgk org2 yg stress tgh menjawab (bukan nak tgk toyol ye).


soalan exam gomen ni sebenarnya bukan boleh kita jangkakan..sebab dia buat ambil isu secara rawak.bukan cam SPM or STPM. kita boleh ramal, malah ada yang mmg kita tau topik wajib keluar exam. even semalam topik 1Malaysia pun takde (kalau aku lupa ingatkan aku), cuma yang ada isu National Key Result Area (NKRA) dan tak salah dua soalan.. so, untuk seksyen A - C, takde soalan yang boleh di ramal..tu rumusan aku...


rehat untuk selang dr satu paper ke paper yang lain ialah 30 minit.tp takleh kata 30 minit total juga,sebab belum habis masa rehat kertas jawapan OMR dah datang.so kena lah isi satu2 untuk setiap seksyen dr A- D. cuma karangan je lah toksah OMR kan. so sepanjang rehat2 tu aku menyempatkan diri lah snap2 gambar cam kat bawah ni... boring nyer pasal..

yang anak panah oren tu member aku.. nama dia EZ, sama satu U and satu sekolah (fakulti) dengan aku.cuma lain kursus. dia duk depan tu, aku duk blakang.so sepanjang perjalanan exam aku tak say hi pun dengan dia.hehehe..bukan sombong, mls nak berjalan ke depan.dia pun sepanjang exam tak toleh2 belakang.tahan tol dia... tak krem ke leher tu...adehhhh... bila time semua paper habis baru dia perasan aku, sbb dr dalam kereta dia lambai aku..hehehe...

ni semua tgh tunggu paper yang seterusnya. ada siap bawa nota tebal lagi.aku tak tau r drg dpt nota dr mana, tp respect la...tebal giler kot nota..tapi aku tgk lelaki sorang pun takde yang bawa nota (termasuk aku).


waktu rest untuk lunch and solat, aku menyempatkan diri ke masjid bandaraya.solat n makan kat sana terus. time habis doa, ni lah yang aku snap.pic kat atas ni. nampak tak anak beranak tu tengah solat. sebelum solat, anak dia yang kecik tu (dalam 5 - 6 tahun) siap laungkan iqamah lagi..sweet giler...dah la comel.sejuk hati tengok...

so, rumusan untuk exam kali ini, takde yang banyak beza pun dengan exam yg sebelum ini aku duduki. soalan objective dia memang susah nak ramal. tapi yang bestnya soalan karangan dia ada yang aku pernah buat iaitu pasal PENDERMAAN ORGAN.so aku buat soalan tu iaitu soalan 1. untuk karangan english aku buat pun soalan 1. tajuk developments in technology and communication affected life in Malaysia. aku goreng je lah... harap fakta betul, huraian kena dengan tajuk.hehehe

p/s : tak nak over confident (~_~)

5 comments:

Terbang Bersamaku said...

good lcuk k..sy doakn smoga awk berjaya..sy pun ade exam jugak ptgahan bln ogos nnt..exam utk penegsahan jawatan...ade ape2 tips x utk bce & mudah hafal buku tebal tue(perintah2 am & arahan pentadbiran)...

..hizamirahim.. said...

gud luck bro!
:D

izfanora said...

asalkan dah usaha dan berdoa.. yang lain serahkan je kat Dia. :)

eddy syrol said...

thx guys...

terbang bersamaku : awk mesti lagi berpengalaman, hehehe..dah masuk gomen pun..nak bg tips sy masih baru lagi. tp kalau nak mudah hafal, kire amik point2 saje.jgn hafal, tp faham mesti lagi ingat dan melekat.

Lulu Caldina said...

semoga berjaya :)