edDy sYrOl

Sunday, September 4, 2011

lunch hour

tadi ketika nak masuk waktu lunch, aku merasakan sangat lapar ya kawan2... my sister lak lom masak, tengah berada di rumah sebelah (rumah akak number dua) chit chat.. perut aku dah gendang gendut tali kecapi. maka, aku dengan abang aku gigih menyiapkan makanan untuk tengah hari ini. plus, anak menakan pun dah merungut lapar, menambah lagi semangat kami untuk berjuang demi negara yang tercinta...errr... okbai!

ni menu yang nampak agak simple ya..tapi memerlukan kesabaran untuk memasaknya.. is it? =.= menunya ikan goreng, sosej goreng dan paling istimewa abang aku buat ayam masak madu guna periuk velva (tak tau velva tu betul ke cara aku eja idok..hentam sajalah) nak masak guna periuk velva ni lah kena kesabaran. kena selalu jaga ayam tu kang hangit lak.hangit kat luar, tp dalam mentah lagi. bahaya..!!

seterusnya ialah serunding ikan masin. ni ekceli dah masak beberapa hari yang lalu. pernah ka anda semua makan serunding ikan masin? kalau belum nanti ceq bagi rasa.. ni hasil kerja tangan aku 80% dengan akak aku peratus selebihnya. ekceli warna serunding ni agak hitam ya sebab aku ter-blander ikan masin ni halus sangat. so, bila halus sangat, minyak akan lambat nak kering.maka, ikan masin akan berada lama dalam kuali dan warna dia akan nampak hitam cenggini. so, after this aku akan berusaha lagi membuat serunding ini nampak lagi lawa. tapi serunding ni sedap dan tahan lama..!

o..ini simple saja. aku buat... ni untuk di cecah dengan ayam madu tadi. first time aku buat dengan menggunakan asam gelugur. baru aku tau camna nak bagi sodap sambal (sos) macam ni. kalau tak, biasa aku buat cayaq saja rupanya.


ni kononnya sambal udang. tapi aku rasa mcm udang masak sos saja..ntah la..hentam sajalah... first time aku masak udang ni seumur hidup aku. rasa dia ntah la ye kengkawan.. asal ley makan kira ok lah kot...

so, tengah hari tadi ceq memang kenyang sesangat..

p/s : korang makan amende? ke makan rumah open house? ngeee (~_~)

6 comments:

SYAFIQqhary said...

sedapp..

Azham Vosovic said...

bro, you buat I lapar la hahahhaa

eddy syrol said...

mai r rumah makan..hehehe

Nor said...

Rupa mknn tak lawa takpe dik..janji..sedap..walau apapun tahniah sbb jarang jumpa remaja lelaki yg suka masak kecuali maggi jer..

eddy syrol said...

ala kak nor... dah lapar, memang kene masak ler gamaknyer...huhuhu

ed shokolath said...

nyom nyom nyom.... :)