edDy sYrOl

Sunday, May 8, 2011

kenapa menangis


aku terbaca satu entry kat satu website. simple je entry dia. dia cakap pasal knp manusia itu menangis... aku review sikit ye entry dia... aku buat review yang lebih2 kurang je lah ye...


kalau budak kecil yang masih belum pandai nak melakukan apa2, hanya ada dua sebab sahaja kanak-kanak comel itu menangis (menurut nasihat orang tua).

1. si anak comel itu ingin menyusu
2. lampin anak comel itu perlu di tukar segera (buang air besar or buar air kecil)

kalau kita, sebagai manusia yang sudah cukup sempurna akal dan sifat. kenapa kita menangis?
adakah kita menangis kerana Allah terlalu berat menguji kita? adakah kerana kita kurang pandai dalam mensyukuri nikmat Allah swt?bukankah Allah telah menjanjikan SUNGAI-NYA kepada setiap hamba yang mampu menjalani ujian getir kehidupan?

menangis bukanlah sesuatu yang hina. ianya bergantung kepada sebab mengapa kita menangis. menangislah andai itu akan mengingatkan kita kepada Allah swt. menangislah andai kita sedar bahawa kita ini cuma sebenarnya makhluk yang lemah.

“Maka mereka sedikit ketawa dan banyak menagis, sebagai pembalasan dari apa yang selalu mereka kerjakan”- At -Taubah 82.

Sesungguhnya, salah satu fungsi di ciptakan airmata diantaranya adalah dapat meringankan beban kita dan membuat kita bahagia.

P/s : besarnya tiap fungsi ciptaan Allah swt itu.. (~_~)

7 comments:

Ali Kanchan aka Pirate said...

Bersyukur kita dapat merasai nikmat menangis... satu luahan rasa...

hawiz said...

oohh...good info...pasni ley nagis byk2..sbb ringankn beban..untuk bnda baik xper kn..

Mahdir Mukti said...

:')...

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

cik bunga dtg singgah... mai aihhh, nanges betol² ke tu..? heheh

gegar menggegar!!! :)

jom singgah :)
Gempa sedang melanda, jom pakai sit belt.. heheh :P

Hadiah buat Mak, bukan mendera okeh. hehehe

eddy syrol said...

ali : betul tu...

hawis : menangis utk kebaikan mmg ok

mahdir napa?

cik bunga..thx ye..dah singgah blog anda..sgt sweet...

Lulu caldina said...

sedih memang sedih, tapi benda ni masih juga terjadi

eddy syrol said...

kene lah bersabar :)