edDy sYrOl

Tuesday, May 31, 2011

puas hati kau!!

Bismillah....

Dengan nama Allah yang Maha pengasih dan Maha penyayang lagi Maha memberi kebahagiaan...

lama tak update entry.. ni entry terbaharu di hujung bulan ni. according to the tittle, i am going to talk about satisfaction. but i was thinking, nak tulis apa dalam entry bertajuk ni?

actually, aku tengah berfikir, perlukah kita nak puaskan hati orang lain dan melupakan kepuasan hati kita. nanti mesti ada yang cakap "buatpe nak puaskan hati org lain kalau hati kita tak puas,"

apa pun, sebenarnya kalau kita asyik nak puaskan hati kita sahaja, kita akan lupa diri dan rasa semuanya tak cukup. pernah dengar ke MANUSIA TAKKAN PERNAH RASA PUAS. ye, manusia memang takkan pernah rasa puas. itu adalah hakikat.

maknanya, adalah lebih baik untuk kita puaskan hati orang lain. atau dengan erti kata lain, menyenangkan hati orang lain. kita dapat pahala. tapi, mungkin falsafah paling bijak ialah, tidak salah untuk menggembirakan orang lain namun, janganlah kita menjadi seperti lilin yang hanya menerangi ruang gelap tetapi sendiri terkorban.

p/s : hanya berpendapat (~_~)

8 comments:

Hans said...

yups
betul tu
hidup nih bukan untuk kita jer
ntuk orang sekeliling kita
keluarga, isteri, dan lain2 lagi
:-)

misSbLurRy said...

sebelum puaskan org
puaskan at5i sendiri dlu
:)

eddy syrol said...

thx guys sbb comment

syrupmasin said...

kate2 yg bermakne..betol2..jgn jadi macam lilin :)

FaizalSulaiman said...

puaskan kehendak diri.not to say kita ni selfish, tapi kita pun ada kemahuan yg kita mahu sebelum fikirkan orang.

by right kalau kita susah kang, susah pulak nak menolongnya

eddy syrol said...

syrupmasin : ye ke? thx (~_~)

faizal : betul jugak (~_~)

hawiz said...

betol tu..tapi aku xkisah klo demi syg aku..hihhiii

eddy syrol said...

hawis hawis..hehehehe