edDy sYrOl

Thursday, July 7, 2011

mee goreng aku punya suka... (~_~)


huaaaa... tadi aku bingung nak buat breakfast apa, last2 aku terfikir nak buat mee goreng. sorry larr, mee goreng ni takde tajuk sebab aku tak tahu ni mee goreng apa. main lempar2 sajorkk...


bahan2nya :-
1.bawang merah
2.bawang putih
3.halia
4.buah keras (tak tau nape aku letak benda ni, kan ikut suke aku)
5.cili hijau + yang kaler putih tu hape?
6.kobis
7.perasa tambahan
8.kicap
9.udang kering jangan di lupa..


first of all, kita lumatkan dulu udang kering. kemudian lumatkan pulak bahan2 tumis iaitu bawang, halia dll lah. dan bila dah ok semua, kita tumis lah bahan2 lumatan tadi di mulakan dengan campuran bawang. kemudian masukkan udang kering. dah matang semua, kita masukkan mee.. sebatikan. masukkan kicap + serbuk perasa. kemudian, sebagai perhiasan dan rasa tambahan (kot), masukkan hirisan sosej goreng dengan hirisan telur dadar. pastikan semuanya sebati. make sure masukkan air sedikit supaya mee ni tak kering sangat. kalau kering tak best.


taraaaaaaaaaaaaa.... dah selesai... bolehlah makan dengan tea O suam... selamat berbreakfast...


p/s : makan kenyang2 ya.. breakfast itu penting ok (~_~)

3 comments:

hyz said...

cam menakutkan jek... hangus ke tuh? itam je? ngeh3...

ikan said...

nyump . nmpk sdap tue . nie ase cm nk kasi bekal nie . mntk sket . HAHA

shishi.. said...

wahhh,,,cam sedap ni...nk rasa...