edDy sYrOl

Friday, July 29, 2011

ranking pengguna FACEBOOK


harini aku nak share dengan korang tentang ranking jumlah pengguna facebook tertinggi mengikut negara... mana Malaysia ye.. ada sape2 yang tahu?

1. Amerika (143.6 juta)
2. Indonesia (30.1 juta)
3. UK (28.4 juta)
4. Turki (23.3 juta)
5. Perancis (19.7 juta)
6. Filipina (18.1 juta)
7. Itali (17.3 juta)
8. Kanada (17.2 juta)
9. Mexico (17 juta)
10. India (15.4 juta)

eh eh, mana Malaysia... hah...! untuk pengetahuan semua, Malaysia berada di tangga ke-16 dengan jumlah pengguna facebook sebanyak 8.9 juta orang iaitu di belakang Australia iaitu 9.5 juta orang pengguna. mcm mana pulak dengan negara China? walaupun negara ini mempunyai jumlah penduduk paling ramai di dunia, namun pengguna facebook di negara itu hanya sebanyak 83 ribu orang. sikit kan? malah China berada di tangga yang ke 129 dari 213 negara yang mempunyai pengguna facebook.

pengguna yang paling sikit ialah rakyat di vatican City iaitu di tangga ke 213 dengan jumlah pengguna facebook sebanyak 40 je... sangat tak suke facebook lah kan tempat ni..adehhh....

sumber daripada majalah Muslimah dan http://www.socialbakers.com/facebook-statistics/

eh, jangan lupa lak jenguk entry yang SINI ye dan juga SINI (~_~)

P/S : aku pengguna facebook yg keberapa juta lah ye..leh tak carikan statistik cenggitu (~_~) ngeee

3 comments:

Hans said...

kira ramai la malaysia
penduduk sikit tapi masih berada di kedudukan yg okay

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

saiazuan said...

cina lbh support laman social diorng sndri.. :)

eddy syrol said...

hans : rasanya malaysia suke laman2 web yang sesi suai kenal ni..hehe

saiazuan : ye ke?saya baru tahu china ada laman mereka sendiri..eh, rasanya semua negara ada kot..hehehe