edDy sYrOl

Thursday, February 23, 2012

Lunch : Kobis dan Sardin

1. Sayur kobis dengan telur.

Masak sayur kobis ni simple saja. tapi kali ini aku buat buh telur. bahan dia yang basic nak masak sayur lah, kaw tau gak kan? then masukkan bahan tumis dalam minyak yang dah panas. kemudian masukkan sayur kobis. make sure kobis tak lencun lagi, sedikit alihkan kobis itu dari tengah kuali (maksud aku bagi dia ke tepi kuali sat biarkan ruang tengah kosong) dan pecahkan sebutir telur. oh..make sure tadi dah masukkan air ye. biarkan telur tu kejap sampai putih telur jadi kembang. kemudian gaulkan dengan kobis tadi. masukkan cili hijau bagi hot2 sikit. perasa seperti garam secukupnya jgn dilupakan. siap!

2. Sambal sardin

ada kah sambal sardin di muka bumi ini? ada sajork.. ekceli ni just tambah sedikit bahan saja untuk jadikan dia ala2 sambal. tumis bawang merah, sedikit bawang putih, halia dan cili hijau. masukkan belacan yang dah dilarutkan. kemudian masukkan sardin yang kaw dah beli ready made dalam tin tu ye. buh sedikit perasa. nak pedas beli lah sardin pedas, kalau tak pun beli yang tak pedas tapi buh cili banyak sikit. siap!

p/s: makan adalah untuk hidup, bukan hidup untuk makan semata-mata.

6 comments:

::FAIZ:: said...

Kamu pndi masak la.... kagum

Rozuan Ismail said...

wah.sedap dua2 menu

eddy syrol said...

faiz: yg simple2 jak boleh lah..

rozuan : huhuhu..torai lah (~_~)

hawiz said...

sedapje nmpk..order satu!..heehee

sha my heart said...

suka la masuk blog ni. dulu masuk pun, masak juga entri paling atas.

P/s: tapi better tumis bawang putih dulu, lagi sedap dan wangi =)

menjemput blogger join
segment kenangan persahabatan masa sekolah rendah.


mesti korang ada kenangannya kan?
jemput join segment ini ya

sha my heart said...

sedap plak nampak masakan tu =)

p/s: bukan stakat sahabat je. tak kira la kisah kawan2 masa kecik, tak kan tak de..