edDy sYrOl

Wednesday, February 22, 2012

Top 5: Makanan Kegemaran Ku

1. Nasi Lemak

Ya Allah, memang aku sangat-sangat suka nasi lemak. kalau boleh nak makan hari-hari. kakak aku kalau buat nasi lemak memang meleleh. sangat sangat superb. tapi, ada nasi lemak yang ada ayam rendang, yang tu aku tak suka. sebab kuah rendang tu bercampur dengan sambal nasi lemak dah jadi tak sedap. kalau ayam goreng ok.

2. Soto Ayam

Serius aku nak bagitau kaw, soto di sabah antara paling best (macam aku pernah makan soto di negeri lain kan). tapi kakak aku pun cakap, dan a few members yang dari semenanjung cakap begitu. ini macam menu yang kerap aku pesan kalau makan di restaurant. kalau dah pening2 fikir nak makan apa, soto ayam lah jawapannya. kalau kaw datang KK, aku bawa satu tempat yang soto dia baeekk punya.

3. Kepak Ayam Panggang

Memang kegemaran. di daerah aku tinggal pun ada jual lah kan kat pasar malam. tapi..!! tak best.. sorry to say lah. yang aku sangat suka ialah di tanjung lipat, likas kota kinabalu. aku lupa nama gerai tu tapi dia dekat area paling hujung kalau dari parking kereta. sedap sesangat. yang penting sambal cecah dia tu yang power. aku kalau gi sana order nasi putih dengan kepak ayam saja. kenyang dan puas hati.

4. Bubur Kacang Hijau

Ni refreshment paling best. apa lagi time dia panas, ohoooooooo... suke3. my mummy buat sedap! kalau bubur ni just kacang saja pun aku suka, toksah bubuh apa2 yang lain. sedap3x..


5. Ayam Masak Merah

Lauk yang di makan dengan nasi putih yang masih lagi panas. nikmat! ni menu wajib di hari raya. mak aku kalau buat ni aku sangat suka. tak pedas sangat, dan sedaplahhhhhhhh... bilalah dapat makan mak masak lagi :(

gambar sumber daripada google.com

p/s: tadi akak masak kari telur. first time nampak. tak sabar nak rasa!

10 comments:

::FAIZ:: said...

Assalamualaikum, saya pernah mkn semua yg kamu sebut. hehe... saya suka nasi lemak juga...

Rozuan Ismail said...

aku suka popia goreng atau basah.kalau yg waktu panas-panas lagi aku suka

Hans said...

aku suka 1,3 dan 5

hyz said...

haku suka no 2 ngan 4. yummy. ekceli ingat entri cover hakikat cinta =( so sad

eddy syrol said...

faiz: Jom pergi tanjung lipat..!!

Rozuan: Popia tak fev sgt le..huhuhu...

eddy syrol said...

hans : huhuhu

Hydz: kaw la cover dulu baru aku buat..hahaha

eyqa amin said...

starving ordy ~.~'

Qarr Jalil said...

it makes me more hungry after looking at this..ahah..semua made in Malaysia :D

sha my heart said...

ui, sedapnya..

Suka nasi lemak juga =)

ecadwinkyasha said...

nasi lemak daun pisang paling sedappppppppppp :)