edDy sYrOl

Friday, March 16, 2012

Dinner: Kari kerutuk ayam + Pucuk paku

ini kari kerutuk ayam. kenapa dinamakan kari kerutuk, aku pun tak tahu. bahan-bahan dia simple. bahan tumis macam biasalah ok. mesti ada kerisik dan kari ayam. tapi yang kat atas tu guna kari daging tau, sebab kari ayam habis =.='

kalau anda sukakan pedas, silalah tambah cili atau apa2 perasa yang menjadikan makanan ni pedas. cara buat dia sama dengan cara buat rendang kering. (~_~)



ini kalau kaw tak tahu, ialah pucuk paku. nak masak sayur pucuk paku pun sgt senang. sesuai dgn orang2 bujang sayur ni. bahan tumis mcm biasalah. masukkan sedikit udang ye. make sure, time masak ni kena masukkan batang lembut dia dulu. bagi dia layu. kemudian, baru masukkan pucuknya. jgn masuk batang dengan pucuk sekali, nanti pucuk tu terlebih layu pula.

p/s: rindu masakan ibu =.='

3 comments:

Rozuan Ismail said...

sedapnya sayur pucuk paku

hawiz said...

sedapnyer pucuk paku tu!!

hyz said...

kari kerutup tu mcm menarik. mmg mcm tu or tukang masak bagi hangus tu? pucuk paku i x makan...