edDy sYrOl

Wednesday, April 25, 2012

Lunch : Pelbagai Hidangan


Ini merupakan sambal ikan. ikan ni aku goreng 70% masak dulu, kemudian baru gaulkan sekali dengan sos sambal tu. nak buat sos sambal tu silalah google.. hehehe...

Ikan masin namanya ye bagi sesiapa yang tak kenal. nampak agak bersepai di sini ye...hehehehe... macam ikan tu juga tadi, goreng dulu ikan masin ni tapi jangan garing sangat, kemudian tumis bahan-bahan seperti bawang merah, bawang besar, cili kaler putih tu cili ape? (lupa..bahaha). gaulkan sekali ikan masin tu... siap!!


Ayam tofu masak tiram. nampak menyelerakan tak? first time masak ni, ok lah jugak... hehehehe... sayur campur, ayam secukupnya, tofu sebatang/dua batang, sos tiram, dan perasa yang berkenaan. campak2 je... eh... hehehe..


Ampap ikan sepat. cara buat ampap ley google gak ye... nak terangkan susah sikit, rumit.. dia cam masak ikan rebus... tp ikan rebus ada kuah yang masin melimpah. ampap pulak kuah dia lite2 sajo...


ini hidangan catering sekolah. mampu aku buat ini? hahaha... kerjasama singkat aku dan abang aku. dapat info dalam masa 3 jam kene siapkan. stress terus... menu simple saja. telur goreng dan ikan sardin. tapi memang bubuh bahan-bahan tambahan le bagi sedap. juga menambahkan rupanya yang lazat. kata catering kan... hehehehe...
Link
maaf lah ya menu kali ini kurang cara-cara memasaknya, well semuanya boleh ditemui melalui google.... selamat masak kepada yang rajin nak masak...

p/s: agak mengantuk kini =.=' 4.10 pm kalau rajin VOTE pokcik di SINI ok..

4 comments:

Rozuan Ismail said...

semuanya sedap =)

eddy syrol said...

hehehe... try la rozuan (~_~)

Hazwan Arif said...

takkan gambar je..resepi nye mane??


http://kalampatah.blogspot.com/

eddy syrol said...

hazwan: banyak sangat lah... penat taip..hehehe..google saje, mesti jumpa (~_~)