edDy sYrOl

Sunday, May 20, 2012

Wahai Kacang Soya


You guys tahu, dulu aku pernah dengar someone (senior) aku cakap susu kacang soya ni tak baik diminum oleh lelaki sebab ianya boleh meningkatkan hormon wanita. #erkkkk..!! bila dapat info tentang itu, maka sebulan tak minum susu soya takut tetiba pulak tumbuh benda-benda tak patut pada tubuh badan ini.... hohohoho. BTW, aku tak tahu samada fakta ni betul atau tidak, kalau ada yang tahu silalah inform aku ya. Nak jugalah tahu fakta sebenar, nak google malas... ngeee...

Kaw kaw tahu tidak, yang kacang soya ni mengandungi 50% protein bagi setiap 100 g kacang soya. Kacang soya juga kaya dengan bahan mineral seperti calcium, sodium, manganese, magnesium, iron and phosphorous. Ia juga kaya dengan vitamin A,B,C,D serta lecithin. Kaw tahu tak apa aku cakap tu??!!! <-----marah

Bagi yang dah ada baby, kaw tahu tak yang susu kacang soya dijadikan bahan penganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu. Protein soya boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.


Knp macam straw tu menyucuk hidung mancung ku?

Selain rasanya yang lazat mantopp, kacang soya mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekalkan tenaga. Nah..!! apa lagi, dapatkanlah kebaikan kacang soya dari susunya. #eh, kaw tak rasa ayat aku ni pelik? kbai..!

p/s: dah lama tak minum susu tepung

8 comments:

hawiz said...

tak minum soya..ahahaa

eddy syrol said...

dah tu ko minum ape hawiz?

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

soya asli ke ape? hee ;) btw kalo mnum soya niw ley jadi puteh~ hahaa

eddy syrol said...

patutlah aku putih.. #eh

✿ Milly Molly ✿ said...

Pregnant women minum soya, nnt ank putih gebu. Itu je I tau.

Tak minum soya. -.-

keeya mustafa said...

minum je weh,,air soya membuatkan muka aku putih melepak..hahaha

mizzlolypoplonely said...

soya ? waw ~ nyum-2 :) love it so much ! :)

ain dzaya said...

disamping..muka menjadi lebih hensem. maka, minumlah kacang soya..bhahahahaha

"Alhamdulillah. ramai sebaya ain dah berkahwin seawal 20 tahun. Bangganya ain ❤ ".