edDy sYrOl

Monday, August 6, 2012

Ihya Ramadhan: Perkara membatalkan puasa


Walaupun Ramadhan dah masuk sesi pertengahan, pokcik dengan sukacita dan rendah hati nak kongsi tips perkara-perkara yang membatalkan puasa. Berikut adalah sebahagian daripadanya:

1. Memasukkan sesuatu benda ke dalam rongga yang terbuka dengan sengaja.

2.
Memasukkan sesuatu ke dalam dubur (jalan belakang) atau qubul (jalan depan) dengan sengaja.

3.
Muntah dengan sengaja

4.
Bersetubuh dengan sengaja, sekalipun tidak mengeluarkan mani (di siang hari)

5.
Mengeluarkan mani dengan sengaja

6.
Kedatangan haid atau nifas

7.
Gila sekalipun hanya sekejap masa

8.
Mabuk atau pengsan sepanjang hari, dari terbit fajar hingga terbenam matahari

9.
Murtad


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah, akan diampunkan segala dosa yang dilakukannya sebelum itu."


p/s: teruskan perjuangan di bulan mulia ini

5 comments:

hawiz said...

betul3....teringat zaman2 sekolah dulu ...camni lah belajar untuk kelas agama...hihi...PAI..kan2..

Anum said...

hehe
betul2

anif abdullah| AA said...

info yang bagus ni,tp kita kdang2 was-was/alpa benda ni.huhu

Edy Fee said...

menahan korek idung.arghh seksa

Edy Fee said...

menahan korek idung.arghh seksa