edDy sYrOl

Sunday, April 24, 2011

wajib pakai skirt..!!!


TINDAKAN Persekutuan Badminton Dunia (BWF) mewajibkan pemakaian skirt kepada pemain wanita bermula Siri Super Terbuka India 26 April hingga 1 Mei depan terus mengundang reaksi pemain badminton.
Pada sesi latihan skuad negara di Stadium Juara, Bukit Kiara semalam, beregu wanita utama negara Chin Eei Hui berkata BWF tidak sepatutnya mewajibkan dan melaksanakan kod etika pakaian kepada pemain wanita kerana ia bersifat tidak adil.
“Pada dasarnya saya tiada masalah memakai skirt, tapi apabila perkara ini diwajibkan, saya rasa tidak patut. Kenapa perlu mengatur pemakaian kami selagi ia tidak mendatangkan masalah kepada sukan ini,” kata Eei Hui yang sering memakai seluar pendek ketika beraksi.
“Saya pernah memakai skirt, tapi lebih selesa dengan seluar pendek ketika bermain.” BWF mendakwa dengan pengenalan peraturan mewajibkan pemakaian skirt ke atas pemain wanita akan dapat menarik lebih ramai minat penonton dan penaja, sebagaimana evolusi fesyen dalam tenis yang menjadikan sukan itu lebih menarik.
Tindakan BWF ini bagaikan cuba menggunakan tarikan pemain wanita untuk menarik minat penonton ke stadium bagi menyaksikan perlawanan, namun pemain beregu campuran negara Goh Liu Ying, beranggapan memakai skirt tidak menunjukkan seseorang pemain itu berpakaian seksi.
“Memakai skirt tidak seksi kerana bahagian dalam skirt itu ada seluar ketat. Saya selesa dengan peraturan ini kerana saya sentiasa memakai skirt,” kata Liu Ying.
Liu Ying memilih pemakaian skirt sebagai pakaian yang lebih selesa berbanding seluar pendek ketika bermain badminton.

p/s : (~_~) nampaknya takde pihak yang nampak ini sebagai satu exploitasi. dan tak sangka pihak kita yang terkenal dengan adab dan budaya sopan sedikit pun tidak tercuit dengan keputusan ini. peace no war.

3 comments:

SiTi nUr FAraH haNi said...

xpatut lorhs~ ish3..~

AZRUL AZMI said...

rasenye sebab yang bermain badminton tu banyak yang cina.... sebab tu la tak der kontroversi.... hehehe...

eddy syrol said...

kannn