edDy sYrOl

Friday, June 3, 2011

nasi goreng ala EdDy


hayoooo.... hari ini aku masak untuk makanan tengah hari... makan untuk tiga orang je kot. so buat lah menu simple2 jerk.. nasi goreng (yang takde nama sebab tak tau jenis)...

bahan2nya: -

1. bawang merah
2. bawang putih
3. sedikit halia
4. carrot
5. garam/perasa
6. nasi putih
7. minyak masak
8. cili giling/BOH


cara membuatnya : memula masukkan minyak masak. make sure sudah agak panas barulah kita masukkan bawang merah dan halia. after that, baru masukkan bawang putih tu. bawang merah dan halia di masukkan dulu sebab dua2 ni lambat nak masak (garing) berbanding bawang putih. bila dah nampak agak garing, kita masukkan carrot. bagi dia sedikit lemau sebelum kita masukkan nasi. tumis cili boh sekali yew...

bila dah nampak ok, masukkan nasi, garam, dan serbuk perasa. kacau sampai sebati semuanya. make sure lah nasi tu jadik sebutir2.. jangan lak nasi yang kita goreng tu ada ketulan2 cam gajah. tak sedap tu.. (~_~) ngeee....

sebagai hiasan, kita goreng telur dadar dan hiris dadu kemudian tabur kat atas nasi tersebut.


dah siappppp


apa kata kita goreng ikan bagi garing sebagai lauk tambahan. buat gak perahan limau yang diperah pada kicap lemak manis serta tambahkan cili untuk bagi hot hot skett... aku suka makan ikan goreng yang garing, rasa cam keropok. sedappp...

ikan goreng itu



nampak menyelerakan tak? kalau rasa nak cuba, silalah buat ye...


so tengah hari tadi aku makan nasi goreng + kordial mangga.... nyummm3x....

p/s : esok ape lah menu ye? ngah fikir...

12 comments:

DanieL AdiE said...

Ikan goreng itu nmpk menakutkan...

bdw, pandai masak ya...bagus2..

eddy syrol said...

adie : menakutkan yew... sbb tu ikan goreng yg di goreng dengan segaring garingnya... rasa cam kropok je..ngeh3x...

Hans said...

hahaha...betul cakap Daniel Adie
ikan goreng tu cam tak rela diri dia digoreng
apa2pun hebat la pokcik masak
esok buat la macaroon plak

eddy syrol said...

hans : ekceli, nak bongkar satu g rahsia.. ikan grg tu smlm punye..so grg semula tgh hari td..kah3x..sbb tu tak rupe ikan sangat... (~_~)...

macaroon? alamak, takde bahan..plus tak reti western food nih...

Ayu Muhd Zani said...

dah macam chef wan pulak .. haha boleh copy tak ?? mcm sedap jee

eddy syrol said...

chefwan? sedap ke dia masak...matilah statement, esok dpt surat saman..hehehehe...

copy lah... mmg sedap, kalau sendiri buat..ngeh3x.. (~_~)

SyedGraphiX said...

HAHAH. kantoi ikan smlam :P

idaida0504 said...

wah2...pandai masa..bagus!!tapi kalau buat nasi goreng ayam..mst ag cedap..nice blog

hawiz said...

waahh...hebat giler pokcik eddy.....yeayy..tp xnk r cuba..ahahahah....ngeri tol..kih3..

syrupmasin said...

baguss pandai masak..huhu

Rozuan Ismail said...

eddy pandai masak ni =) pasni nak try eddy masak la

eddy syrol said...

syed : ala, kan td aku dah bgtau...

ieda : nanti saya buat nasi grg ayam ye

hawis : anda kene gak mkn!!

syrup : basic je kot..

rozuan : nak try? tak ngeri ke cam h awis?hehehe