edDy sYrOl

Thursday, June 30, 2011

nasi goreng tiada tajuk

baca entry mesti korang rasa nak sekeh aku kan.. jangan lah..kesian aku yg comel ini...hohoho..aku tak tau nak buh nama apa dkt nasi goreng ni.. aku bg la dgn korang ye camne terciptanya nasi goreng ni...

bahan2:
1. nasi putih
2. bawang merah
3.halia
4. cili padi kaler hijau
5. udang kering
6. serbuk perasa (garam/ape2 je yg korang nak)
7. hirisan kacang panjang dan lobak merah

cara buat :

bawang ngan halia ngan cili hijau tu tumbuk sampai halus. tapi make sure kuantiti dia tak melebihi jumlah udang kering, sebab udang kering yg banyak mmg sedap.. kemudian tumbuk gak udang kering, nak blander sikit sangat pulokk... setelah itu panaskan minyak, kemudian masukkan hasil tumbukan td iaitu bawang,cili ngan halia. tumis dia.. kemudian masukkan udang kering. bg naik bau dulu kemudian masukkan hirisan lobak dan kacang panjang.kuantiti ikut suka korang. dah matang, masukkan nasi putih...godek2 dia... kemudian tabur lah serbuk perasa bg nasi tu berasa sikit. dah siap....



so semalam aku makan ni dengan jus avocado dan susu suam... memang terangkat.. o ya, di situ ada ikan goreng dan ikan masin goreng.ikan tu aku mkn ekor je, sbb tak habis lah banyak2..cecah sikit ngan sambal belacan..hayooo terangkat..!!

p/s: makan itu nikmat...

8 comments:

Anum said...

mudah dan sedap

eddy syrol said...

kannn

Salim Harmanain said...

terliur aku nengok... :P

eddy syrol said...

jemput mkn (~_~)

Lulu Caldina said...

jom makan!! err ke dah habis??

Aman Ibrahim said...

yummy hehehe..
nak sepinggan, pandai dia masak

eddy syrol said...

lulu : nak saya masakkan lagi?hehe

aman : manada pandai..biasa je..basic kot..hohoho

shishi.. said...

huhuu..ni pun nmpk sedap...nk rasa jgk...bnyk makanan la blog ni wat org rasa lapar jer...adoooiiihaii...