edDy sYrOl

Sunday, June 5, 2011

sayur kailan


Bismillah

Assalamualaikum

o yeahhhh... hai semua... ni entry semalam punya, as usual, ter-update lak pepagi alam ni... so tgk pada pic, yo lah nak cite sal makanan lagi.kali ni sayur lak. smlm aku ditugaskan utk masak sayur. moh lihat bahan2nyer...

1. sayur baby kailan (tak brapa baby sebenarnya sebab nampak besar jerk)
2. bawang merah
3. bawang putih
4. bawang besar
5. halia
6. garam/perasa
7. minyak masak
7. air

baiklah, cara membuat dia senang je lah wei... (style blasah je kan). memula apabila minyak dah cukup hot, masukkan bawang merah ngan halia dahulu. bagi dia kelihatan garing (jgn garing sangat kang jd pahit).. kemudian masukkan bawang putih. setelah itu masukkan pula batang kailan (batang ke?alaa, bahagian yang keras kat sayur tu lah, tak tahu nak panggil ape (~_~) hehehehe). make sure bahagian tersebut dah jadi agak empuk (dah tak keras la) kemudian barulah kita masukkan bahagian daun... ohh ya, sebelum terlupa, masukkan gak sedikit air, garam/serbuk perasa dan gula secukupnya. sebatikan semuanya dan janganlah di masak terlalu lama. kalau layu sangat confirm tak sedap sayur tersebut..





taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa -------------^------------------ ni la dia... simple saja....

p/s : aku mkn sikit je sayur tu sbb aku bukan pe-makan sayur... ngeh3x... (~_~) ke tak sedap? dushhh!!

7 comments:

hawiz said...

wahahahaa....pokcik eddy wey...dh tukar jd blog masakan ker plak?...wakaakaka....tak sesuai gitu..auwww....ahahahaha,,..

Rozuan Ismail said...

wan suka makan nasi goreng kailan ikan masin.

Ali Kanchan aka Pirate said...

kalu ada ikan masin, potong kecik2 masuk lg sedap hehehe... xpun letak belacan sket.... tp ikut citarasa masing2 r.

laskar pelangi said...

dah lama xmakan kailan nie..ades!

epulafea said...

ohai eji jirol!
kalau tambah ikan masin, jadilah kailan ikan masin.

tapi biasanya saya masukkan ikan bilis saja. selamat mencuba! lagi!

Terbang Bersamaku said...

wah..lelaki pandai masak..bagusnye...(^___^)

eddy syrol said...

hawis : ko ni, skali sekala masak ler... adoyaii...

wan : sy tak pernah mkn nasi grg kailan ikan masin...huhuhu

Ali : time masak ni dah tak fikir dah segala belacan bagai tu..hehehe..

laskar pelangi : mai r mkn

azari : ko kan lagi terror masak dr aku

terbang bersamaku : biasa je zaman ni lelaki pandai masak..ermmm, rasanya zaman dulu kala lg lelaki dah pandai masak.. :)