edDy sYrOl

Saturday, November 26, 2011

Daging Masak Sos Cili

malam ini, aku dengan gigihnya masak menu seperti yang bertajuk di atas. hohoho.. percubaan pertama kot. Daging Masak Sos Cili. sure pedas dol..

Bahan2:
1. cili merah dikisar
2. Bawang merah, bawang putih, bawang besar (tumbuk halus.kalau malas sangat sila kisar yaw)
3. Sedikit halia dan buah keras (tumbuk sekali dengan bawang2 di atas)
4. jus asam gelugur
5. sos cili (apa2 jenama pun boleh)
6. sedikit bunga lawang (sikit je tau..sikit sgt2)
7. perasa yang bersesuaian dengan cita rasa
8. daging

kuantiti bahan2 di atas adalah bergantung kepada berapa banyak daging yang korang masak.err..i mean, berapa gram/kg..hehehe.

Cara Buat:
panaskan minyak, kemudian masukkan bahan2 yang dah ditumbuk tadi. tumis sampai naik wangi. masukkan bunga lawang pun tumis sampai wangi. masukkan juga cili merah ye. taknak cili merah fresh, cili boh pun boleh. bila dah nampak kekuningan dan naik bau, silalah masukkan daging. masukkan air secukupnya, juga sos cili. kacau sampai sebati. masukkan perasa dan jus asam gelugur. kacau lagi sampai sebati. pastikan daging benar2 empuk sebelum dihidangkan.
hiris daun bawang dan bawang besar sebagai hiasan. letak atas daging tu biar naik bau. kalau nak buh bawang goreng sekali pun boleh.

done..!! selamat makan.

p/s: sangat pedas ok.. perut oh perut... =.=

5 comments:

hyz said...

nampak asap, buih2 ngn kuah.. daging x nampak.. heheh

eddy syrol said...

tu baru je di masak lah..hehehehe..air melimpah..nak bg daging empuk.

luqman zakaria said...

mampu tgk jer!! nak masak x reti..mintak sikit!

eddy syrol said...

mai sini (~_~)

hawiz said...

sedap la kot..