edDy sYrOl

Thursday, November 24, 2011

Nasi Goreng Belacan kicap manis


Assalamualaikum...
selamat pagi.

mesti korang kompius kan apakes lah nama nasi ni belacan kicap manis. sebab aku goreng nasi ni dengan belacan. kemudian, aku buh kicap manis. hehehhe...

bahan2:
1. nasi putih
2. bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus).
3. sedikit belacan
4. empat sudu makan kicap manis
5. perasa tambahan (ikut suka hangpa)
6. cili padi (hiris)

penyediaan:
panaskan minyak. kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. kemudian masukkan cili padi yang juga telah dihiris. bila dah naik bau, masukkan belacan tadi. bagi dia cayaq habih dalam kuali tu. make sure tak berketul-ketul sebab nanti rasa dia tak sedap. mcm juga buat sambal belacan, mana boleh ada belacan yang ketul2. buruk rasanya. kemudian dah sebati, masukkan nasi putih. goreng sampai sebati. masukkan kicap manis dan juga serbuk perasa. kacau lagi sampai sebati. kalau suka sayur, masukkan lah hirisan sayur sekali.

done!

kalau tengok kat atas tu, aku siap ada lauk lagi.hehehehe.. aku kalau mkn dekat rumah memang tak sah kalau takde lauk even makan nasi goreng. kalau luar rumah ok. luar rumah takley manja sangat. LOL..!! tu lauk ayam masak lemak + ikan goreng masak sos. ekceli, ni menu tengah hari semalam (~_~)

p/s: breakfast dengan cucur pisang with blueberry peanut flava. ko ade? (~_~)

5 comments:

Clara said...

Macam best je..

Insya-Allah nak try..

Tgh hari nnt Clara nak masak Sambal ikan bilis goreng! ^^

Cuma makanan untukpetang tak taw nak masak apa.. hurmm..

eddy syrol said...

uikss...petang pun makan ye..hehehehe

♥Cik Nurfarah♥ said...

wauuu sedap, dah la tgh lapar nihh

ikan said...

dup nyea larr..

eddy nie ptot try luck join masterchef :)

hyz said...

amboi tu dia nama resepi panjang berjela... haha